Kuhinja

U vojvođanskoj kuhinji značajno mesto zauzima pravljenje zimnice pa tako i u našoj Kući za odmor.

Nekada je imalo važnu ulogu u spremanju rezervi hrane za duge zimske dane, dok danas kada su mnogobrojne vrste voća i povrća dostupne tokom čitave godine, spremanje zimnice se zadržalo kao tradicija u mnogim (pa tako i u našem) domaćinstvima. Ono što je specifično za Vojvodinu je velika upotreba sušenog mesa: šunka, slanina, kobasice, kulen, čvarci, krvavice, džigernjače, švargle.

Povrće i voće se čuva u svežem stanju (osušeno), u turšiji i kuvano. Spremanje zimnice obuhvata spremanje različitih vrsta salata, pekmeza, kompota ili sokova. Od salata najčešće se spremaju: kiseli krastavci, ukiseljeni zeleni paradajz, kisele paprike (rezane, kuvane, feferoni u ulju), mešano povrće. Od slatkih stvari tu su kompoti od: kajsija, bresaka, šljiva, krušaka, dunja, dinja, jabuka; i slatko od: belih trešanja, jagoda, šljiva ismokava ... Za pripremu pekmeza kuvaju se: kajsije, šljive, šipak...

Od sokova: kuvani paradajz, sok od kajsija, malina, jagoda, bresaka, nane, cvekle, zove...

Posebno mesto zauzima kiseli kupus. Kiseli kupus je bio poznat još iz rimskog doba, a danas se u Nemačkoj smatra za jedno od najvažnijih jela. U Vojvodini ga skoro svako domaćinstvo sprema za zimu kod kuće, a služi se uz meso i kobasice.

Sve ove đakonije možete probati i kod nas na Banstolu a takođemožete i poneti sa sobom.

U Vojvodini je rakija neizostavno piće u mnogim životnim prilikama i u svakodnevnom životu, a njena proizvodnja ima dugu tradiciju.

Dunja je najaromatičnija voćna vrsta tako da se od nje spravlja izvanredna rakija specifične arome i prefinjenog ukusa. Jedini problem kod spravljanja rakije od dunje je taj što dunja kao voćka ima veoma čvrst plod, čak i kad je potpuno zrela, te je treba dobro usitniti pre stavljanja u burad na vrenje. Medovača je pak prava rakija od meda. Med se u kaci razblaži s vodom i ostavi da vri, a kad se vrenje završi peče se i kao svaka druga rakija, a može se raditi i prepek. Naravno da se može piti kao "mlada" rakija, ali sigurno da je mnogo bolja i lepša kad neko vreme odstoji u drvenom buretu, kao i svaka druga. Pored pomenutih u Vojvodini pa tako i kod nas na Banstolu se pravi rakija od kajsije, šljive, jabuke, dunje... koje vam toplo preporučujemo.

Svaka ono što preporučujemo je recept za veći natalitet:“Fruškogorski skočko” koji je bolji od vijagre. On u sebi sadrži 18 vrsti semenki koštunavog, bobičastog i sušenog voća zalivenog u bagremov med. Ovaj proizvod je zaštitila i afirmisala vlasnica gazdinstva Mirjana Hemun.

Utisci gostiju

Odlična i ukusna hrana, prijatno osoblje.

Mile

Mesto na koje ću se ponovo vratiti.

Biljana

Pravo mesto za odmor u miru i tišini.

Dejan